Literatura catalana contemporània

Unitat per les Illes: suport de l´escriptor Miquel López Crespí al nacionalisme d´esquerra

Turmeda | 11 Març, 2008 08:15 | facebook.com

Aquestes eleccions han demostrat una vegada més l´avenç i consolidació del bipartidisme PP-PSOE, la consolidació d´un model polític semblant al nord-americà, al britànic o l´alemany: els grans partits estatals que, amb molt poques variacions, governen per torn a les institucions. Per això es fa necessari, vist l´experiència molt positiva d´Unitat, l´articulació d´un tipus d´organització, un autèntic Bloc nacionalista i sobiranista que continuï amb la tasca de portar endavant les reivindicacions històriques, nacionals i socials de la nació. I Unitat ha estat una experiència remarcable en aquesta direcció. (Miquel López Crespí)


A diferència dels estatals, els vots dels partits nacionals són prou valuosos i mals d´aconseguir. Els partits estatals poden posar, com s´ha dit sovint, una somera al capdavant amb la seguretat de tenir uns milers de vots sempre garantits. Els mitjans de comunicació al servei de PP i PSOE, els diners de què disposen, els debats manipulats i supercontrolats, així ho determinen. El miracle són els vots que obtenen les formacions polítiques sense dependències foranes. És el cas de PSM, UM, Entesa o Esquerra. Unitat no ha fet cap mal paper, si ho analitzam des d´aquesta perspectiva. (Miquel López Crespí)


Unitat per les Illes, Pere Sampol i el futur del nacionalisme d´esquerraUnitat per les Illes era un experiment prou interessant i hauria estat una fita històrica aconseguir la presència d´un diputat nacionalista a les Corts espanyoles. Malgrat la manca de mitjans econòmics, tothom coincideix a afirmar que la campanya d´Unitat s´ha caracteritzat per una bona dosi d´imaginació i pel fet d´oferir al possible elector un missatge lluny de les banalitats de PP i PSOE, del mimetisme envers Madrid, de la còpia illenca del que deien Rajoy i Zapatero. Que aquesta vegada no hagi estat possible veure complides les esperances dels milers d´illencs que confiaven amb veure´s representats a Madrid no vol dir que, amb més temps i més mitjans, amb fórmules més engrescadores, amb la consolidació del projecte d´un autèntic bloc nacionalista, no sigui possible aconseguir-ho.

Vol dir que no haver obtengut el diputat ha de paralitzar el que s´ha aconseguit en el camí de la unitat nacionalista? Ben al contrari! De l´experiència de la campanya electoral, dels resultats obtenguts, s´han de treure lliçons per al futur, instruments que permetin anar consolidant la necessària unitat nacionalista i progressista.

El preu de muntar coalicions electorals just unes setmanes abans de les eleccions sempre s´ha pagat prou car. Ben igual que quan el Bloc per Mallorca, a causa de les reticències d´ERC, no es va poder concretar fins al final del termini per presentar les llistes. Unitat per les Illes, una provatura necessària, també va pecar del mateix. Les organitzacions minoritàries sempre juguen amb desavantatges davant el poder aclaparador del bipartidisme regnant. Ja sabíem que era prou difícil aconseguir el diputat per les Illes. Però és encara més complicat si els acords són de darrer moment, sense que hi hagi un rodatge, una consolidació i una pràctica d´anys al darrere. Els partits d´esquerra nacionalista sempre surten a la palestra amb fórmules improvisades, canviant el nom de la “marca” a presentar i els components de les diverses i variades coalicions que s´organitzen. Primer va ser Progressistes per les Illes, després el Bloc, ara Unitat per les Illes. PP i PSOE no varien mai el nom de la marca a oferir. Les coalicions electorals com les abans esmentades, a més de lluitar en inferioritat de condicions, també es troben amb el problema afegit que l´electorat s´ha de familiaritzar amb el nom i contingut de la nova marca que s´ofereix.

A diferència dels estatals, els vots dels partits nacionals són prou valuosos i mals d´aconseguir. Els partits estatals poden posar, com s´ha dit sovint, una somera al capdavant amb la seguretat de tenir uns milers de vots sempre garantits. Els mitjans de comunicació al servei de PP i PSOE, els diners de què disposen, els debats manipulats i supercontrolats, així ho determinen. El miracle són els vots que obtenen les formacions polítiques sense dependències foranes. És el cas de PSM, UM, Entesa o Esquerra. Unitat no ha fet cap mal paper, si ho analitzam des d´aquesta perspectiva.

El percentatge que han obtingut Pere Sampol i Unitat Nacionalista no ha bastat per a aconseguir l´escó, però sí que ha servit per a explicar al poble una problemàtica, la interferència dels partits estatals en les necessitats de les Illes. I tot això era important que es pogués portar a la palestra malgrat fos mínimament. A trenta anys de les primeres eleccions encara ens trobam amb molta gent que no sap que amb els governs d´UCD, el PSOE o el PP, les Illes sempre han estat a la coa del finançament autonòmic, en inversions estatals i fons europeus. O no havíem d´aprofitar els espais a disposició de la coalició nacionalista per a explicar als electors que les pensions de les Illes són les terceres més baixes de l´Estat? O que la nostra terra és la darrera comunitat en recursos sanitaris, educació i transport públic aportat per l´Estat? I tot això essent la comunitat que aporta més recursos per habitant a les arques estatals! La feina feta per Pere Sampol i per Unitat ha anat en aquest sentit.

Per això mateix, perquè s´havien de dir aquestes coses i moltes altres, es feia urgent la concreció d´un tipus de plataforma electoral semblant a Unitat per les Illes. Ara, com deia una mica més amunt, del que es tracta és de trobar un sistema de coordinació entre les forces nacionalistes i progressistes, de tots aquells partits i organitzacions que no depenen de Madrid, per a consolidar una veu independent davant els poders fàctics que de res ens serveixen per a avançar i progressar en el camí de l´autogovern i de la resolució dels nostres problemes.

Aquestes eleccions han demostrat una vegada més l´avenç i consolidació del bipartidisme PP-PSOE, la consolidació d´un model polític semblant al nord-americà, al britànic o l´alemany: els grans partits estatals que, amb molt poques variacions, governen per torn a les institucions. Per això es fa necessari, vist l´experiència molt positiva d´Unitat, l´articulació d´un tipus d´organització, un autèntic Bloc nacionalista i sobiranista que continuï amb la tasca de portar endavant les reivindicacions històriques, nacionals i socials de la nació. I Unitat ha estat una experiència remarcable en aquesta direcció.

Potser ara és l´hora, frescos encara els resultats electorals, de pensar de veritat el que volem per als propers anys. Nosaltres som de l´opinió que s´hauria d´anar acabant amb aquesta continuada improvisació de les forces nacionalistes i progressistes. Les coalicions futures haurien de ser ben diferents de les meres unions circumstancials que hem vist fins ara mateix. Tampoc no es poden fer canvis de cent vuitanta graus com hem vist quan s´ha passat d´anar amb un partit estatal –Izquierda Unida- a partits regionals de centre-dreta, cas d´UM.

El nostre poble necessita avançar en molts dels aspectes que posaren damunt la taula el Bloc per Mallorca i Unitat per les Illes, en moltes de les propostes que ha defensat i defensa Pere Sampol que, no ho oblidem, és senador per part del Bloc. La lluita per l´equiparació amb Canàries del plus d´insularitat per als funcionaris; la devolució del patrimoni històric de les Illes (Bous de Costitx, Armes del Rei En Jaume...); per un nou règim especial, amb mesures fiscals que eliminin els sobrecosts derivats del fet insular; per quotes més altes d´autogovern en el camí de la reconstrucció nacional; tot plegat obliga els polítics d´Unitat, els dirigents de totes les forces nacionalistes i progressistes a repensar el que s´ha fet fins ara mateix i iniciar el camí per a començar a bastir, ja lluny de qualsevol electoralisme d´urgència, les eines que ens permetin aquesta reconstrucció cultural i nacional.

Miquel López Crespí

Llibres de l´escriptor Miquel López Crespí (Web Ixent)

Articles d´actualitat política de l´escriptor Miquel López Crespí

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb