Literatura catalana contemporània

Dietaris i llibres de memòries - Blog de l'escriptor López Crespí

Turmeda | 17 Maig, 2009 15:36 | facebook.com

Els enemics de República i altres oportunistes en temps de la transició.

Breviari contra els servils. Dietari d'un d'escriptor en temps de la barbàrie (Calima Edicions) o la vigència de George Orwell.Coberta del llibre de Miquel López Crespí Breviari contra els servils.

Ho havíem explicat en el pròleg de Cultura i antifranquisme (Edicions de 1984). Cap a començaments dels anys setanta -embarcats en l'extraordinària aventura de voler canviar el món- érem ja plenament conscients que els futurs canvis socials havien de servir -a més d'alliberar la força de treball de l'esclavitud assalariada- per a alliberar tota la creativitat del poble ofegada per la implacable divisió del treball (uns neixen per a dedicar-se al treball físic, per a ser dirigits; altres neixen per a ocupar-se de les activitats intel.lectuals, per a dirigir). Aleshores els partits d'una suposada esquerra no qüestionaven cap aspecte de la dominació dels esperits i les consciències. Els mateixos que no desitjaven un art crític amb la situació establerta, un art al servei de l'alliberament de la humanitat, també blasmaven, per a fer-los oblidar, els inicials aspectes antiautoritaris de les grans revolucions del segle XX (el Mèxic Insurgent de John Reed, 1917 a Rússia -el mateix Reed en féu la més meravellosa i objectiva crònica històrica que mai s'ha fet d'un esdeveniment històric en el llibre Els deu dies que trasbalsaren el món- les insurreccions consellistes d'Alemanya i Hongria els anys 18-19; la guerra contra el feixisme a la península ibèrica; l'alliberament de les colònies; la revolta hongaresa de 1956 contra la burgesia 'roja' estalinista) restaven completament silenciades i ocultades pels historiadors afins als règims del socialisme degenerat de l'Est o del funcionariat cultural al servei de la superstructura ideològica del sistema.

En les notes crítiques que es poden llegir en el meu Breviari contra els servils, en les reflexions dia a dia d'un "escriptor en temps de la barbàrie" hi ha les preguntes que sempre ens hem fet d'ençà que vàrem començar a escriure ara farà prop de trenta-cinc anys. ¿Què fer, doncs, per a impedir arribar un dia al Món feliç de Huxley, al Nosaltres de Zamiatin o al 1984 d'Orwell?. ¿Què fer per a impedir que l'art, la cultura, la psicologia, esdevenguessin, en mans del poder establert, els nous sistemes per a dominar el poble sense necessitat dels fusells i la repressió sagnant a l'estil de Franco, Pinochet o Videla? La televisió, la feina dels intellectuals promocionats pels grans mitjans d'informació.... ¿seria la nova policia, els "cans guardians" dels quals parlava Paul Nizan abans de caure combatent contra els nazis en els anys quaranta? Walter Benjamin, en el seu estudi sobre Baudelaire i les influències de les grans ciutats (París concretament) damunt els artistes, havia deixat escrites genials intuïcions. Els tècnics de la manipulació de les consciències diuen que un poble que veu una mitjana de cinc hores diàries de televisió esdevé dòcil com un xotet a les indicacions del Poder. Es votarà a qui digui el "Gran Germà" orwellià per la pantalla; es consumiran els productes que surtin per la televisió; es llegiran els llibres que recomanin els programadors de les consciències. Fa unes dècades... ¿es podia imaginar un control més barat i eficient de la societat? Fer intervenir la policia, apallissar manifestants, matar de tant en tant un obrer enmig del carrer, només es farà contra col.lectius marginals (àrabs, sud-americans sense contracte fix, obrers acomiadats i sense possibilitat d'indemnització o jubilació anticipada). Fins i tot les grans centrals sindicals, amb bona part de les seves direccions pagades per l'Estat, pacten contínuament amb la patronal o amb els representants d'uns estats que ja no volen enderrocar per a instaurar la societat justa i sense classes dels evangelis o del Manifest. Les grans masses de treballadors que resten fora del sistema productiu, els milions d'aturats que cobren puntualment l'assegurança d'atur, no exigiran mai més un canvi de sistema, un art nou, una forma diferent, més participativa, de fer política o d'entendre el món i la natura.

En el dietari publicat per Calima, un escriptor que sobreviu enmig de la barbàrie actual es fa preguntes, cerca les respostes adients i escriu els seus pensaments després de tornar d'una manifestació, en el tren, anant de viatge, moments després de fer l'amor, a la clínica, esperant el naixement de les filles, en tornar del cementiri, després d'haver portar el bagul del pare, el de tants i tants companys que ens han precedit en aquest combat continuat contra l'oblit.

Miquel López Crespí

Salvem Mallorca! Blog de l'escriptor Miquel López Crespí

Turmeda | 17 Maig, 2009 07:06 | facebook.com

Jaume Calafell, portaveu de Gent Activa Palma, ha denunciat 'les polítiques de maquillatge i de cara a la galeria' de Cort. També ha incidit en l'allunyament dels dirigents polítics respecte al poble. Segons Calafell, el projecte municipal palmesà actual és 'el mateix' que el de l'anterior equip de govern, del PP. (VilaWeb)


Gent Activa es presenta a Palma


Són un grup de persones procedents de diversos moviments socials descontents amb la política municipal


Avui al matí s'ha presentat a Palma el col·lectiu Gent Activa, autodefinit com 'un grup de gent descontenta amb la política que s'està duent a terme des de les institucions'. Està integrat per diversos moviments socials independentistes, feministes, ecologistes i anticapitalistes, principalment. Com que la tasca que volen fer és d'abast municipal, el lloc escollit per a fer la presentació ha estat l'emblemàtica olivera de la plaça de Cort.

Jaume Calafell, portaveu de Gent Activa Palma, ha denunciat 'les polítiques de maquillatge i de cara a la galeria' de Cort. També ha incidit en l'allunyament dels dirigents polítics respecte al poble. Segons Calafell, el projecte municipal palmesà actual és 'el mateix' que el de l'anterior equip de govern, del PP.

Des de Gent Activa Palma es creu que aquest és un govern 'de grans promeses' però de 'pocs canvis'. Han dit que 'exemples com Son Espases, la façana marítima o el Parc de ses Estacions' ho constaten, afegint-hi que hi ha 'interessos de caire especulatiu' en alguns d'aquests projectes. Alhora ha criticat els pocs avenços que s'han fet en l'àmbit lingüístic, cultural, territorial i urbanístic, entre uns altres.

Gent Activa vol 'lluitar des del carrer' per a fer una política 'participativa i realment democràtica' enfront la 'democràcia vertical' actual. Jaume Calafell ha advocat per un model 'de tipus socialista' per dur a terme el projecte municipalista.Ander Zurimendi, membre també d'aquest nou grup, ha explicat que el projecte no és 'lluitar especialment contra Cort sinó contra el model en general' i que per a això és necessària la participació de tothom.

Finalment, els membres de Gent Activa han fet una crida a tots i totes les 'independentistes, feministes, ecologistes i anticapitalistes' per sumar-se al projecte perquè esdevingui 'd'unitat popular'.

VilaWeb


Quin creus que ha de ser el camí per un veritable rearmament polític a les Illes?

Sortirà, i sinó ja parlarem en el seu moment. Un moviment social, molt més fort que qualsevol partit polític que netejarà tota la brutó política del moment. Aquest moviment sortirà de les Plataformes ciutadanes, amb gent que realment, la seva prioritat sigui el bé de la seva terra i que els diners és l'últim a tenir en compte. (Aina Calafat)


"...no solament hi ha hagut corrupció, també negligència"


Manifestació per salvar la Real (24-XI-07)

Aina Calafat, portaveu de la Plataforma Salvem la Real, és una d'aquelles que no s’han desmobilitzat i continuen lluitant per perservar Mallorca i les Illes de les urpades de l´especulació que "fan el joc a la dreta". Calafat assegura que "no llençaré la tovallola facilment. Hem demostrat amb proves més que suficients des del primer dia que el que ha ocorregut en Ca n'Espases és una taca que mai es podran llevar".

Calafat es defineix una persona, com moltes més que lluita per la llibertat d'un poble maltractat, que li han robat les seves arrels, els seus drets.

Pel que fa a l l'Hospital a Son Espases, assegura no han tingut en compte cap de les nostres denúncies, encara que està per dictaminar pel jutge. Mentre l'Hospital segueix a marxes forçades.

Aina Calafat assenyala que la meva vida ha canviat molt des del començament d'aquesta eterna lluita i "mai em sentiré haver perdut la dignitat. Paraula que els nostres polítics poden esborrar del seu diccionari, han perdut la seva dignitat, i no pensen fer res per a recuperar-la. La justícia no va unida al sentit comú. Que serveix que ara després d'haver-se carregat 3 civilitzacions senceres, la fauna, la flora d'un dels paratges més bonics de Palma (ja no queden). Som un país que em fa sentir vergonya aliena. No puc evitar-lo".

Després de la manifestació de novembre passat en defensa de la Real i sota el tema "Rectifiqueu" en quina situació creieu que ha quedat el govern d'Antich i tos els qui li donen suport?

El Govern Balear, està actuant en contra de tots els principis i a més incomplint totes les lleis. En el decret llei nº 10 aprovat per les Corts, diu bé clar a l'article 28 que no es pot construir absolutament res en la llera d'un torrent. AL contrari, si existeix alguna construcció han de llevar-la. Així mateix incompleixen l'article 72-73 77-79 del Pla hidrològic Nacional així com el Pla hidrològic dels Illes Balears (signat pel sr. Mates quan era ministre de Medi ambient).

Com és que el preu que han de pagar el govern per la moratória urbanística sigui la construcció de l'Hospital a Son Espases?.

Està bé clar. Dels quatre solars proposats per al nou Hospital l'únic per a poder especular era el de Ca n'Espases. Per a més informació, tots els voltants estan comprats pels grans especuladors de la Illa. Puc dir-te nom i pots publicar-los: Vicente Grande (president del Real Club Mallorca de futbol), Bartolomé Cursak, Rústic (una de les constructores amb més cabdal en la Illa). Es veu molt clar que hi ha hagut informació privilegiada. Tots aquestes dades estan degudament comprovats mitjançant notes registrals

Realment, és pot parlar de corrupció en relació a Son Espases?

Jo diria encara més, no solament hi ha hagut corrupció, també negligència. S'està construint, un hospital de referència, damunt d'un torrent en el qual i amb dades comprovades segons informe Hidrològic presentat a Fiscalia Anticorrupció, Jutjat penal (denúncia), Parlament Europeu (Brussel·les). Si plogués una mitjana de 80 l per metre quadrat durant una hora, entrarien dins Ca n'Espases 110 tones per segon, si, no m'equivoc 110 tones per segon (repeteixo). En el projecte no s'ha tingut en compte per res aquesta circunstáncia.

Com expliques la reacció de Grosske (Bloc per Mallorca) en relació a la manifestació de novembre passat, tenint en compte que aquesta persona ha passat per la majoria d'opcions d'esquerra de les illes?.

La seva postura està molt clara. Preval la butaca als interessos ciutadans. I això que quan van guanyar les eleccions, el mateix va dir que seria la legislació d'escoltar a la ciutadania. Tots aquests que venien darrere de les pancartes mentre gobernava el partit popular, dient "NO A CA N'ESPASES", ara han seguit les mateixes passes. Per jo ho han fet molt pitjor, dels altres ens ho esperavem, d'aquests no.

Quin creus que ha de ser el camí per un veritable rearmament polític a les Illes?

Sortirà, i sinó ja parlarem en el seu moment. Un moviment social, molt més fort que qualsevol partit polític que netejarà tota la brutó política del moment. Aquest moviment sortirà de les Plataformes ciutadanes, amb gent que realment, la seva prioritat sigui el bé de la seva terra i que els diners és l'últim a tenir en compte.

L'aparació d'ERC a les Illes ha ajudat a clarificar la situació o creus que encara ho ha enfosquit més?

Estic segura que els ciutadans conscienciats amb els desastres que s'estan portant a terme en la Illa, creu que tot ha estat un engany per a poder guanyar les eleccions, han utilitzat la bona fe de la gent, fent-los creure que es pararian molts projectes i es estudiarian altres opcions, com construir l'hospital, de Ca n'Espases, reprenent el projecte inicial. Pués no !, no ha estat així. Decepció absoluta, els passarà factura, t'ho asseguro.

Com valores aquest sis mesos de govern "progressista"?

Una utopia total, res han complert del que es va prometre en la seva campanya electoral. Per exemple Ca n'Espases. Et sembla poc. Han incomplit les seves promeses electorals. Com podem fiar-nos d'ells?

I la manifestació de 30 de desembre?

Podem dir que encara van tenir la osadia d'unir-se a la nostra reinvindicació, per a després donar-nos l'esquena amb escusas sense cap fonament. Tenien motius més que suficients per a parar l'Hospital i no ho van fer.

Web Llibertat.cat


Tots els moviments de les plataformes per salvar la Real, els col·lectius polítics i sindicals, les persones que es varen mobilitzar per a aturar aquest negoci especulatiu i de destrucció de recursos i territori ens sentim profundament decebuts. Què pensaria en aquests moments el cantautor Toni Roig, ànima apassionada de la defensa de la Real que, juntament amb Aina Calafat i tots els mallorquins i mallorquines, donà vida i ànima per a preservar la nostra terra i la nostra cultura? Ben segur que no li estranyaria gaire la claudicació de l´esquerra de la nòmina i el cotxe oficial davant els tèrbols interessos dels poders fàctics de les Illes. No tenim cap dubte que, malgrat tot el que s´ha esdevengut, continuaria en la lluita, més decidit que mai a denunciar els oportunistes, els que empren les mobilitzacions populars en profit personal per a pujar al poder i omplir la butxaca. (Miquel López Crespí)


Son Espases i els enterradors d´esperancesAina Calafat dies abans de saber que el Pacte faria l´hospital del PP. Era el 29 de setembre i encara hi havia membres de la Plataforma Salvem la Real i del poble que sortí a manifestar-se en defensa del terriori que no podien imaginar que en pocs dies serien abandonats i escarnits per l´esquerra de la moqueta i el cotxe oficial.

Per molt que hem provat de recuperar la confiança en aquells que haurien de defensar els nostres drets (defensa de la terra, de la nostra cultura, de les senyes d´identidat amenaçades per la mundialització regnant, per l´imperialisme desfermat de les nacions opressores), el cert és que aquesta legislatura ha començat molt malament. De bon principi va ser Margarita Nájera, la portaveu del nou Govern de les Illes, que s´estrenà (i encara no ha mudat d´actitud) parlant en castellà. La portaveu d´un executiu en el qual hi ha partits nacionalistes i d´esquerra que han signat un compromís de defensa de la llengua i identitat pròpies s´expressa majoritàriament en castellà incomplint el decret 100/1990, que estableix: “Els càrrecs de l´Administració de la CAIB de les Illes Balears s´han d´expressar normalment en català en els actes públics celebrats a les Illes Balears, sempre que la intervenció sigui per cas del propi càrrec”. Tot plegat, un començament de legislatura (i encara havia de venir el pitjor!) decebedor per a tots aquells i aquelles que hem donat i donam suport a les forces progressistes. Com deia ben encertadament el professor Gabriel Bibiloni en el seu blog personal: “Un Govern no pot anar en contra dels seus mateixos principis, i, una altra, que els membres d´un Govern de sanejament democràtic no poden incomplir la llei”. Gabriel Bibiloni recordava que el més trist d´aquest menyspreu a la nostra llengua per part de la portaveu del Govern era que Margarita Nájera ja fa més de trenta anys que viu i treballa a Mallorca. Pensam que els partits del Pacte haurien de ser més exigents amb aquells que, com la portaveu, quan intervenen públicament en castellà també ho fan en representació del PSM, d´Unió Mallorquina, d´Esquerra Unida i d´Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). Convendria prendre bona nota i evitar aquests nyarros que fan riure Joan Flaquer, l´antic portaveu del PP, que sempre ha intervengué en català. Què potser el PSOE, per ser-ho, no té l´obligació d´emprar públicament el català?Però el més trist del que s´ha esdevengut recentment ha estat l’acceptació per part del Pacte, sota la direcció de PSOE-UM, del projecte estrella de Jaume Matas i el PP: la construcció de l´hospital de referència de Mallorca a Son Espases. Tots els moviments de les plataformes per salvar la Real, els col·lectius polítics i sindicals, les persones que es varen mobilitzar per a aturar aquest negoci especulatiu i de destrucció de recursos i territori ens sentim profundament decebuts. Què pensaria en aquests moments el cantautor Toni Roig, ànima apassionada de la defensa de la Real que, juntament amb Aina Calafat i tots els mallorquins i mallorquines, donà vida i ànima per a preservar la nostra terra i la nostra cultura? Ben segur que no li estranyaria gaire la claudicació de l´esquerra de la nòmina i el cotxe oficial davant els tèrbols interessos dels poders fàctics de les Illes. No tenim cap dubte que, malgrat tot el que s´ha esdevengut, continuaria en la lluita, més decidit que mai a denunciar els oportunistes, els que empren les mobilitzacions populars en profit personal per a pujar al poder i omplir la butxaca. Toni Roig ha mort dies abans d´haver de patir el sotrac de veure i constatar com aquells que ell havia ajudat a situar a recer del poder se’n reien de la seva lluita i de la lluita de tots aquells i aquelles que hem sortit a defensar Mallorca de les urpades de l´especulació i la corrupció. Ben segur que Toni Roig, un dels signants del manifest de les forces nacionalistes i d´esquerra de l´any passat, manifest que demanava la unitat nacionalista per a foragitar el PP de les institucions, se sentiria profundament decebut, com ens hi sentim tots nosaltres, si visqués per a comprovar com els que ell havia ajudat a pujar al poder ara continuaven amb el projecte de Jaume Matas i el PP de fer l´hospital a la Real.

No és solament l´abandonament de la lluita per a salvar la Real, ses Fontanelles o el mal anomenat “Port Adriano”. La continuació de la maniobra especulativa de Jaume Matas a Son Espases fa endevinar el que s´esdevendrà durant tota aquesta legislatura. No hi valen les excuses de mal pagador dels que diuen que aquest abandonament d´idees i principis només és un d´entre els cent acords signats amb els altres partits del Govern. El problema és que el Pacte de Governabilitat, ara ja no s´atreveixen ni a anomenar-lo “Pacte de Progrés”, ha perdut bona part de la credibilitat que tenia fa uns mesos, quan tots els que li donaven suport volgueren creure que aquesta vegada no es repetirien els errors de l´anterior i, almanco, serviria per a canviar la nefasta política del PP.

El PSM de Llucmajor ha publicat un brillant i encertat article en el qual, després de constar com el Pacte continua amb un els projectes estel·lars del PP, escriu: “Caldran molts de Son Reals, molts d´èxits evidents i innegables en la protecció del territori, perquè la balança de la història caigui cap a l´esquerra i posi aquest govern -que ha començat amb un peu tan maldestre- del costat dels defensors del país, i no dels seus enterradors”. Hi estam completament d´acord.

Miquel López Crespí

Llibres de l´escriptor Miquel López Crespí (Web Ixent)

Articles d´actualitat política de l´escriptor Miquel López Crespí

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb