Literatura catalana contemporània

Garzón i la Memòria Històrica - Blog de l'escriptor Miquel López Crespí

Turmeda | 29 Abril, 2010 08:49 | facebook.com

(1 vídeo) En el Bosc de la Memòria hi va haver parlaments improvisats i un recital poètic de López Crespí. I, a continuació, els congregats visitaren la fortificació d'Illetes, on s'executaren tantes i tantes sentències de mort. (Llorenç Capellà)


14 d’abril, Garzón, Illetes


Llorenç Capellà | 29/04/2010 |


Dissabte va haver-hi manifestacions arreu de l'Estat de suport a Garzón i de reivindicació de les víctimes de la Guerra Civil. A totes onejaren banderes republicanes de manera que, considerant la proximitat del 14 d'abril, podem afirmar que la gent sortia al carrer amb tres coses al cap: la República (enyorança del passat i esperança de futur), els desapareguts durant el feixisme i Garzón. I de la multiplicitat de voluntats, qui en sortia beneficiat era Garzón, que com aquell qui res ja s'ha situat part damunt la mítica de Galán i García Hernández, els capitans de Jaca. Garzón és una revifalla de la moguda madrilenya, la dels anys vuitanta. Els progres d'aleshores l'han convertit en marca, en una manera d'entendre Espanya. I tan aviat com facin camisetes amb la seva cara, serà una ideologia. A la garzonada de Palma, la de dissabte horabaixa, va assistir-hi Bárbara Galmés. Amb tot el dret del món, és clar.

Però no crec que l'exconsellera de Cultura tingui cor de miliciana. Més tost cal atribuir-li una indissimulable devoció pels artistes "de la rabia y de la idea" (sempre que l'una i l'altra siguin espanyoles) i, naturalment, per Garzón. L'endemà, a l'acte del Bosc de la Memòria, ja no hi era. Ni tampoc hi era Antoni Diéguez ni altres personalitats de la política o del món sindical irremeiablement enganxades a la garzomania. En el Bosc de la Memòria hi va haver parlaments improvisats i un recital poètic de López Crespí. I, a continuació, els congregats visitaren la fortificació d'Illetes, on s'executaren tantes i tantes sentències de mort. Fa unes setmanes, la policia va localitzar-hi, a Illetes, les despulles d'un marginat. Havia mort qui sap quan i se'l menjaven les rates. Això ho diu tot entorn de les lamentables condicions de custòdia i conservació del recinte penal.

Els visitants s'exclamaren de l'estat d'abandó perquè les runes d'Illetes són part de la nostra història o, més concretament, d'uns fets tràgics que, setanta anys després d'haver succeït, fan part encara de la vida quotidiana. Tanmateix, tot i el valor testimonial i sentimental que atresoren, és improbable que l'Administració accepti fer-se'n càrrec del manteniment. Aquest, si més no, era el comentari que es repetia com una cantilena de grup en grup. I possiblement sigui així. Perquè la caixa del tresor és més buida que plena, tots ho sabem. Però també perquè l'Associació de la Memòria Històrica no ha sabut moure els fils pertinents. Si n'exigeix la conservació, del recinte, tot relacionant-lo amb les víctimes del franquisme, és evident que no aconseguirà interessar cap institució, encara que gairebé totes estiguin controlades per l'esquerra. En canvi, si recorda que a Illetes hi estigueren empresonats, la primavera del trenta-sis, el marquès de Zayas i els anomenats Jinetes de Alcalá, tots ells feixistes insignes, hi ha possibilitats que declarin la zona monument nacional. No parlo per parlar. La Feixina n'és un exemple.

dBalears


(1 vídeo) Diumenge, 25 d'abril, al Bosc de la Memòria Republicana acudeixen nombroses famílies d'arreu de Mallorca, per retre homenatge als republicans assassinats pel feixisme franquista, a partir de l'any 1936.La convocatòria prové de l'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica de Mallorca, encapçalada per M. Antònia Oliver i Manel Suárez.

Als parlaments emotius que s'hi feren, seguí la interpretació al violí d'algunes peces interpretades per Josep Juàrez; i el recitat d'alguns poemes, a càrrec de l'escriptor Miquel López Crespí.L’escriptor Miquel López Crespí en un moment del recital en honor dels assassinats pel feixisme


Seguidament es diposità un clavell a cadascun dels arbres plantats en aquell Bosc de la Memòria Republicana, en recordança de cadascun dels assassinats pel feixisme franquista.Magdalena Nebot, Miquel López Crespí i Maria Antònia Oliver París, Presidenta de Memòria de Mallorca


Acabà la jornada amb un breu i ràpid recorregut pel recinte del Fortí d'Illetes, convertit arran de la guerra civil espanyola en presó per a militars de tropa i per a mestres d'escola mallorquins.Maria del Carme Cano Darder, néta d'Emili Darder i Miquel López Crespí. Fortí d'Illetes, l'indret on falangistes i militars assassinaven els esquerranas mallorquins


Així es commemorà a Calvià, com es des de fa un grapat d'anys, la commemoració del 74è aniversari de la proclamació de la República espanyola.

Blog Cecili Buele


 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb