Literatura catalana contemporània

La poesia mallorquina i Miquel Costa i Llobera

Turmeda | 25 Abril, 2007 10:56

Joan Mas i Vivés és, per altra part, l'encarregat de l'estudi preliminar de Poesies 1885 i del comentari crític de cada poema. Per la nostra banda trobam molt encertada aquesta tria de la Fundació Rotger i Villalonga, ja que tothom coneix a la perfecció els nombrosos treballs, tant d'investigació com d'edició de texts de literats de la Renaixença, que ha realitzat el catedràtic de Literatura Catalana de la Universitat de les Illes. (Miquel López Crespí)


Joan Mas i Vives i Miquel Costa i LloberaMiquel Costa i Llobera

Un bon resum del més important que s'ha escrit sobre Miquel Costa i Llobera el podem trobar en l'apartat "Bibliografia" del llibre Un vol d'inefable poesia, amb un acurat estudi de Maria Antònia Perelló Femenia (Ciutat de Mallorca, Fundació Sa Nostra, 2003). En aquest apartat podem trobar informació d'alguns llibres mals de trobar en les llibreries actuals. Per exemple: el treball de Miquel Batllori La trajectòria estètica de Miquel Costa i Llobera (Barcelona, Barcino, 1955) i les diverses aportacions fetes per Carles Riba, Jaume Vidal Alcover, Antoni Vilanova, Joan Pons i Marquès, Jordi Castellanos, Miquel Gayà o Manuel Llanas.

Però ha estat precisament el 2003 el que ens ha aportat dos llibres bàsics en el coneixement del poeta de Pollença. Ens referim a Un vol d'inefable poesia que, amb un importantíssim estudi de Maria Antònia Perelló titulat "Els càntics inefables de Miquel Costa i Llobera" (pags. 7-99), ens introdueix, amb profund coneixement de causa, a una de les millors antologies de la poesia costalloberiana que coneixem.

Igualment el professor Joan Mas i Vives ha estat l'encarregat, per part de la Fundació costalloberiana Rotger i Villalonga, d'aportar-nos el primer volum de l'Edició Crítica de l'obra literària de Costa i Llobera. El llibre que porta per títol Poesies 1985 (Ciutat de Mallorca, Lleonard Muntaner Editor, 2003) serà l'inici, com hem dit una mica més amunt, d'una gran edició crítica de la poesia de l'autor pollencí.

Joan Mas i Vives, a part d'una documentadíssima introducció (pàgs. 11-63) en la qual estudia Poesies, ens informa també de les variants anteriors, manuscrites o impreses, de cada poema d'aquella inicial edició de 1885.

Recordem que la selecció la va fer el mateix Costa i Llobera mesos abans de marxar a Roma a cursar estudis de teologia. És una època difícil i complicada per a l'autor de La Vall, L'Arpa, Damunt l'altura, etc. Com sabem per Torres Gost o seguint la correspondència editada pel mateix Torres Gost en el llibre Epistolari de Miquel Costa i Llobera i Antoni Rubió i Lluch a Joan Lluís Estelrich, el poeta vivia aleshores una de les seves freqüents crisis existencials. Amb greus remordiments de consciència per haver perdut cinc anys a Madrid i Barcelona sense acabar la carrera de dret que el seu pare volia que fes; immers en la grisor de la vida pollencina de finals del segle XIX, amb poques distraccions a no ser les acostumats excursions als indrets de la comarca que ell tant estimava, com demostra la seva obra; refugiat en la lectura dels romàntics del moment i els clàssics grecollatins, Costa i Llobera sap que ha de prendre la decisió de la seva vida: anar a estudiar a Roma i, aquesta vegada, sense cap mena d'excusa, aprofitar el temps. Vol, així ho ha decidit després de molts meditació, ordenar-se de sacerdot talment com ha promès al seu pare, Miquel Cifre.

I és precisament en aquests moments de crisi que Miquel Costa i Llobera fa la selecció de les obres que conformen el llibret Poesies. Ho fa, com explica en la introducció de la primera edició d'octubre de 1885, per a provar de depurar els possibles errors d'influència pagana i d'assimilació acrítica dels clàssics grecs i llatins, llegits i estudiats en la seva llarga adolescència de lector i poeta. Per això demana als amics, i a Menéndez Pelayo, a Madrid, la destrucció de la seva oda A Horaci; a d'altres els exigeix igualment que facin desaparèixer per sempre més algunes de les seves traduccions més reeixides dels clàssics llatins... Tot plegat un voler ser més papista que el Papa. Un rigor que els anys d'estudis a Roma, sortosament, aniran calmant fins a fer-lo copsar que havia exagerat moltíssim el problema i que, com era evident, traduir i parlar elogiosament de l'alta qualitat dels autors "pagans" no significava caure en pecat mortal, amb la possibilitat afegida de patir eternament les flames de l'infern.

Joan Mas i Vivés és, per altra part, l'encarregat de l'estudi preliminar de Poesies 1885 i del comentari crític de cada poema. Per la nostra banda trobam molt encertada aquesta tria de la Fundació Rotger i Villalonga, ja que tothom coneix a la perfecció els nombrosos treballs, tant d'investigació com d'edició de texts de literats de la Renaixença, que ha realitzat el catedràtic de Literatura Catalana de la Universitat de les Illes. Parlam dels treballs sobre Tomàs Aguiló, Marià Aguiló, Josep Lluís Pons i Gallarza o, ara mateix, aquesta introducció a Miquel Costa i Llobera. Joan Mas i Vives també es autor de la versió moderna del Llibre de les bèsties de Ramon Llull (1980), Reflexions sobre la poesia catalana (1982) i Josep de Togores i Sanglada, comte d'Aiamans (1767-1831). Biografia d'un illustrat liberal (1994).

Segons ens informa la Fundació Rotger-Villalonga, per primera vegada en molts d'anys el públic lector podrà tenir a l'abast, sense haver d'anar a peregrinar per aquí i per allà, una collecció de volums que permetran un major coneixement i aprofundiment en l'obra costalloberiana. El pla general de l'edició crítica de l'obra literària de Costa i Llobera, constarà dels següents deu volums: 1. Poesies (1985); 2. De l'agre de la terra; 3. Líricas; 4. Tradicions i fantasies; 5. Horacianes; 6. Poesies (1907); 7. Visions de Palestina; 8. Poesies disperses; 9. Traduccions poètiques i 10. Obres en prosa.

Una vasta obra d'imprescindible consulta pel coneixement profund i cabal de l'obra del poeta.

Miquel López Crespí

Publicat en El Mundo-El Día de Baleares (14-III-04)

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb