Literatura catalana contemporània

Novel·la i memòria històrica: la Revolució Francesa en la literatura catalana contemporània

Turmeda | 18 Maig, 2007 14:35

Miquel Sureda, descendent d’una de les poderoses famílies illenques que han aconseguit el seu patrimoni amb negocis tèrbols com, per exemple, el comerç d’esclaus, adepte als ideals de Marat i Robespierre i molt crític amb les argúcies amb les quals la seua família ha aconseguit la seua fortuna, és empresonat com a conspirador contra l’ordre establert a l’Estat espanyol. Després de ser-li commutada la pena de mort per cadena perpètua, Sureda és conduït, tancat en una gàbia de ferro, juntament amb altres presoners, a Yaruro, una fortalesa perduda enmig de la selva. (Alícia Coscollano)

La conspiració de Miquel López Crespí


Per Alícia Coscollano, directora de l´Editorial AntineaLa novel·la La conspiració narra la lluita dels revolucionaris mallorquins i espanyols contra la monarquia borbònica i en defensa de les idees de la Revolució Francesa i la llibertat nacional de Catalunya.

Ens aproximem a un llibre especial. Especial per molts motius. Un d’ells radica en el fet que aquesta obra del mestre López Crespi va guanyar el I Premi Internacional de Narrativa W. Ayguals de Izco, premi literari del qual aquest any se celebrarà la segona edició. Especial també per la qualitat literària que conté l’escriptura de López Crespí, així com perquè aquest llibre ha estat editat per Editorial Antinea, una obra de la qual ens sentim molt satisfets quant al resultat global de l’edició. La conspiració és un gran llibre amb un argument complex que se centra en diversos angles històrics per investigar i endinsar-se en l’esperit de llibertat que planejava, com en altres èpoques, a finals de segle XVIII a l’Estat espanyol. Amb el leitmotiv de la llibertat com a rerefons bàsic de l’obra i els intents, encara infructuosos, de conquerir-la, l’autor, Miquel López Crespi, escriptor, poeta –un magnífic poeta amb referències a Joan Brossa o Bartomeu Rosselló-Pòrcel–, autor teatral i assagista nascut a sa Pobla, Mallorca, l’any 1946, realitza un magnífic exercici exportable a tots aquells que gaudixen del plaer d’una bona lectura i de l’art, gairebé alquímic, de desentranyar el desenvolupament d’una trama argumental que López Crespí resol magistralment. El resultat és una formidable interpretació de tot allò que existix en el germen iniciàtic de la llibertat, com a sensació descriptiva, sensitiva, i com a concepte acceptat, instaurat, socialment i oficialment. El primer capítol del llibre, que precisament es titula La conspiració i que dóna nom a l’obra, és en realitat un retrat de l’esperit manifestat per les forces de poder de l’època, un informe que narra la conspiració que, a imitació de l’atac a la Bastilla, tenien ordida el protagonista, Miquel Sureda, i altres companys ideològics per, com s’explica en el llibre, “trastornar i mudar el nostre catòlic govern a imitació de les novetats esdevingudes a la nació francesa, alhora que feien tot el possible per desmembrar la nació espanyola i proclamar la república catalana”.

El periple del protagonista Miquel Sureda, descendent d’una poderosa nissaga mallorquina que ha perdut en els últims temps una situació privilegiada de la qual encara conserva, però, el nom, partix d’uns ideals que el posaran a prova i a conseqüència dels quals viurà situacions extremes. Miquel Sureda, descendent d’una de les poderoses famílies illenques que han aconseguit el seu patrimoni amb negocis tèrbols com, per exemple, el comerç d’esclaus, adepte als ideals de Marat i Robespierre i molt crític amb les argúcies amb les quals la seua família ha aconseguit la seua fortuna, és empresonat com a conspirador contra l’ordre establert a l’Estat espanyol. Després de ser-li commutada la pena de mort per cadena perpètua, Sureda és conduït, tancat en una gàbia de ferro, juntament amb altres presoners, a Yaruro, una fortalesa perduda enmig de la selva.

López Crespí recupera personatges històrics reals, com Marat o Robespierre –companys de viatge ideològic del mateix López Crespí–, per reflexionar sobre el compromís amb uns ideals que comencen amb la Revolució Francesa de 1789, i que acaben amb els privilegis de la monarquia i de la noblesa, revolució que a Espanya va ser avortada per Carles IV, com comenta el catedràtic Francisco Caudet en la contraportada del llibre. La conspiració conté un entramat complex, però d’apassionant lectura, que passeja entre botiflers i maulets, visita les presons de Felip V i observa des d’una crítica distància els tribunals de la Inquisició.

Una obra de gran nivell, mitjançant la qual es pot apreciar el brillant domini de l’escriptura que ha adquirit el prolífic Miquel López Crespí al llarg de la seua trajectòria literària. Per Antinea, és tot un plaer, i una satisfacció, que La conspiració figure en el seu catàleg.


Podeu fer les comandes de la novel·la La conspiració a la vostra llibreria habitual o a l´Editorial Antinea

Correu electrònic: antinea@editorialantinea.com

editorialantinea@gmail.com

Telèfon: 964-450085

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb