Literatura catalana contemporània

Son Espases, ses Fontanelles, "Port Adriano", el Segon Cinturó...

Turmeda | 29 Octubre, 2007 16:51 | facebook.com

Salvar la Real, preservar ses Fontanelles, protegir el Toro (“Port Adriano”) ens servia per a comprovar si aquesta vegada podria haver-hi un canvi en profunditat o si, com de costum, ens trobàvem amb les excuses de mal pagador dels professionals de la mentida. Per a desgràcia nostra, la claudicació davant el PP i els interessos especulatius ha evidenciat que, si no hi ha una ferma vigilància popular, una constant mobilització de les plataformes, partits i sindicats no domesticats, el camí, amb unes petites modificacions per a la galeria, continua essent el mateix que ha seguit sempre la dreta depredadora. (Miquel López Crespí)


Salvem Mallorca! Contra el Segon CinturóQuan els votants progressistes, les plataformes antiautovies o per salvar la Real; quan sindicats com la CGT, STEI o milers de persones independents, però amants de la terra, espesses la indignació i desencís que senten per la claudicació del Pacte davant els poders fàctics de les Illes per la qüestió de Son Espases, ho fan pensant en l´obscur futur que s´apropa. Son Espases, no ho oblidem, era el test per a constatar si realment es podria avançar en el camí de la preservació del territori i dels nostres minvats recursos naturals, o tot es reduïa a les mentides acostumades. El dirigent d´EU Eberhard Grosske ho diu amb unes altres paraules en el seu blog personal quan demana retirar el projecte de llei del sòl presentat per UM, i textualment afirma que “Son Espases és una empenta objectiva al Segon Cinturó”. Precisament aquesta és la qüestió, el nus del problema que visualitza la claudicació del Pacte fent l´hospital del PP. La indignació popular per la claudicació del PSOE davant els poders especulatius que tots coneixem fa témer el pitjor. Ja no és solament la retirada covarda de l´ecotaxa per a “quedar bé” davant la patronal hotelera. Tothom veu ben clarament, i l´apunt d´Eberhard Grosske ho concreta a la perfecció, que després de ses Fontanelles, Son Espases, el mal anomenat “Port Adriano”, hi vénen de seguida el Segon Cinturó, la Façana Marítima, l´ampliació del port de Palma fins a límits de bogeria inimaginables, el gasoducte... El gasoducte, que representa l´arribada d´energia per a un creixement il·limitat i insostenible: més dessaladores per quan manqui l´aigua, més forns per a cremar els residus que ens envaeixen arreu, més fàbriques d´electricitat per a donar resposta a una demanda sempre en augment, ja que el creixement descontrolat no atura.

Salvar la Real, preservar ses Fontanelles, protegir el Toro (“Port Adriano”) ens servia per a comprovar si aquesta vegada podria haver-hi un canvi en profunditat o si, com de costum, ens trobàvem amb les excuses de mal pagador dels professionals de la mentida. Per a desgràcia nostra, la claudicació davant el PP i els interessos especulatius ha evidenciat que, si no hi ha una ferma vigilància popular, una constant mobilització de les plataformes, partits i sindicats no domesticats, el camí, amb unes petites modificacions per a la galeria, continua essent el mateix que ha seguit sempre la dreta depredadora.

Si el govern del Pacte no va recuperant la credibilitat que ha perdut (molts sectors que donaren suport a les forces progressistes per a foragitar el PP de les institucions ara els diuen “traïdors” i “covards” sense cap mena de contemplació), el desencís anirà augmentant en detriment de l´enfortiment de la societat civil. A menys que els polítics del règim, siguin de dreta o de l´esquerra oficial, el que vulguin sigui precisament això: contribuir a desmobilitzar la societat civil a fi de poder fer la migdiada tranquils i satisfets, sense haver d´estar fiscalitzats pels votants, per les plataformes de lluita que dinamitzen i donen vida a la nostra societat. Per a aquells que s´han enriquit amb la gestió del règim posant-se al servei dels grups especulatius i encimentadors, les plataformes ciutadanes només serien un estri, un objecte que, com un plat o un tassó de plàstic, es llencen als fems una vegada que s´han emprat.

Per això mateix, perquè Son Espases era el test que permetria visualitzar si aquesta vegada el canvi promès era de veritat o una de les mentides a les quals ens tenen acostumats els vividors del romanço, molts sectors socials demanen coherència i dignitat, no solament al PSOE sinó també als socis de govern, és a dir, al Bloc. Hi ha sectors d´EU, la CGT, la Plataforma Salvem la Real, independents, ecologistes de totes les tendències, que demanen insistentment la sortida dels consellers del Bloc del govern PSOE-UM.

Ens demanam si el president Antich serà capaç de redreçar l´actual sotregada.

Miquel López Crespí

Publicat en El Mundo-El Día de Baleares (23-X-07)


Llibres de l´escriptor Miquel López Crespí (Web Ixent)

Història alternativa de la transició (la restauració borbònica) (Web Ixent)

Comentaris

esperit crític, però, i la crítica a UM?

Joan Enric Capellà i Cervera | 30/11/2007, 10:32

Bon dia,

sóc compatriota del Sr. López Crespí, al qui tenc un profund respecte car la seva trajectòria curricular parla per ella sola. Tenc, també, una profunda admiració cap a tota aquella persona que demostra tenir un esperit crític, que no es deixa manipular per les corrents del pensament imperants, que sobretot vénen, maquiavèlicament pensades, des del quart poder, és a dir, els mitjans de comunicació, a més d'altres fonts polítiques. Aquest article del Sr. López Crespí és una bona mostra d'esperit crític i de coherència intel·lectual. Però a mi, me manca un element. Un element molt important, i que veig que des de les institucions, mitjans de comunicació, i ara també importants intel·lectuals, s'omet insistentment: el paper d'Unió Mallorquina durant la passada legislatura. Llegint entre línies l'escrit del Sr. López Crespí, es destil·la un missatge de foragitar el causant de tots els mals, el dimoni fet en partit polític, el càncer de la nostra societat, és a dir, ell, com els altres prèviament citats, l'atribueix al Partit Popular. En canvi, oblidam que Son Espases o el mateix Segon cinturó, foren producte de la unió de PP i UM. Fins i tot, no fa moltes setmanes, la president del Consell de Mallorca, la Sr. Armengol, es va atrevir a dir que amb el nou conveni de carreteres es podria aturar el segon cinturó del PP. Què? Segon cinturó, de qui? Qui era qui pregonava als 8 vents el segon cinturó? Qui requalificà els terrenys de Son Espases? Qui ha liderat la iniciativa de Can Domenge? Qui està als tribunals per la Pinyata? Per favor, Sr. López Crespí, i senyors del quart poder i altres polítics coherents, siguin més primmirats amb els seus arguments, siguin més justs amb la realitat, i per favor, no caiguin en la temptació d'esbiaixar la informació, de tergiversar la realitat, i de voler transmetre un fals missatge: que el PP és l'origen, únic i inequívoc, de tots els mals d'aquesta terra. Sàpiguen, que no tots els ciutadans d'aquesta terra ens deixam dur per la corrent de pensament que vostès creen, n'hi ha que també tenim esperit crític, o com a mínim, ho intentam.
Els anim, i en especial al meu compatriota Miquel López Crespí, a seguir en la línia crítica, però encara un poc més coherent i justa amb la realitat.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb