Literatura catalana contemporània

El Bloc per Mallorca: una lluita oblidada

Turmeda | 19 Setembre, 2008 06:11 | facebook.com

El PSM opta ara per ajornar la fundació del Bloc com a partit.


La ponència del 19è congrés advoca per enfortir-se internament i desetima reeditar el pacte amb Unió Mallorquina


El Partit Socialista de Mallorca (PSM) posa el fre de mà a la voluntat de constituir immediatament un nou partit format pels integrants del Bloc per Mallorca (EUIB i ERC) i ho circumscriu a un horitzó de mitjà termini. Així ho recull la ponència que la direcció envia avui als militants, que hauran de debatre i aprovar al dinovè congrés que faran el 15 i 16 de novembre. Desestima, això sí, la fórmula electoral assajada amb Unitat x Les Illes.

La ponència política diu: 'En aquests moments la prioritat del PSM-EN ha d’ésser enfortir el projecte propi, incrementar la nostra militància, les llistes a municipis, la implantació territorial sobretot a Palma i zones urbanes més poblades', perquè considera que 'qualsevol projecte de futur del nacionalisme progressista i ecologista necessita d’un PSM-EN fort'.

Per bé que l'últim congrés va acordar que el PSM havia de fomentar la constitució d'un nou subjecte polític, la direcció diu ara que és un projecte a mig o llarg termini, tenint en compte les dificultats que van sorgir durant la negociació per conformar l’aliança. També argumenta que tant Esquerra Unida com ERC han optat per refermar la seva identitat pròpia com a partits i que, de moment, només veuen el Bloc com una coalició electoral.

Tot amb tot, creu que és una fórmula que genera inestabilitat: 'Només un Bloc estable i estructurat tal i com es proposava als anteriors congressos del PSM-EN pot ésser a llarg termini una eina útil i pràctica.'

La ponència en lloa el funcionament a nivell institucional i insinua que la coalició Unitat x Les Illes (formada conjuntament amb Unió Mallorquina, Entesa per Mallorca, ERC i els Verds de Menorca) només va enterbolir les relacions amb EUIB. Contràriament, apunta: 'Sense el Bloc, molt probablement Jaume Matas hauria renovat la seva majoria absoluta.'


Congrés plàcid


El dinovè congrés del PSM es preveu plàcid. El partit es troba cohesionat internament, el secretari general, Biel Barceló, ja ha dit que optaria a la reelecció i de moment no s'hi ha postulat ningú més. La direcció confia que serà un bon moment per a discutir temes de fons i marcar línies estratègiques.

Web VilaWeb


Volem que es comenci a bastir un bloc d'esquerra nacionalista com cal, un bloc allunyat del simple oportunisme electoralista, lluny del simple instint de supervivència dels polítics fracassats, com molt bé apunta Pep Juárez. Un bloc de l'esquerra alternativa on tenguin cabuda, des de la base i amb dret de decisió, tots aquells col·lectius socials que han estat i estan a l'avantguarda de les mobilitzacions socials contra l'especulació, en defensa del territori i els nostres minvats recursos naturals; un bloc de lluita (i també electoral) on l'autèntic protagonisme correspongui a l'avantguarda real de la nostra terra, els grups i plataformes que s'han manifestat contra la guerra i contra l'imperialisme, en defensa dels drets laborals dels treballadors, per la convivència i la integració igualitària dels immigrants; tots aquells col·lectius que són en primera línia de la lluita en defensa del català, cada vegada més marginat i minoritzat amb pactes com el de l'estatut de les Illes, signat per PP i PSOE. (Miquel López Crespí)


Per un bloc d'esquerra nacionalista com calNosaltres estam totalment d'acord amb les idees expressades pel dirigent de la CGT illenca en e magífic article "Per un bloc desbloquejat". Es tractaria, com ha escrit Pep Juárez i han defensat tants i tants activistes de l'esquerra alternativa de les Illes, d'anar bastint un bloc de lluita des de la base de la societat, no des de les cúpules dirigents que des de la transició han abandonat les idees de socialisme, transformació social, república i autodeterminació i ara, en veure que poden perdre poltrona i privilegis, s'apunten, de forma oportunista i interessada, a qualsevol moguda que pugui arreplegar un parell de vots que els salvi de l'extraparlamentarisme i els obligui a guanyar-se la vida com tots els altres mortals, fent feina en una professió, en un ofici. Aquest és l'autèntic drama que amaga la confusió intencionada en el debat "coalició electoral per al 2007 o bloc d'esquerra nacionalista". Els dirigents que són a punt de perdre el sou en no arribar al 5% de l'electorat són els primers que atien i fomenten la confusió en referència a aquesta important qüestió cabdal per al futur polític de les Illes. A molts dels polítics de la moqueta i el cotxe oficial ja els va bé una simple coalició electoral per a provar de salvar el sou. Però a nosaltres ens interessa el futur de Mallorca i de les Illes i ben poc els problemes que pugui tenir un polític professional per a provar de continuar en nòmina.

L'esquerra alternativa, els sectors, col·lectius i plataformes que estam mobilitzats contra la dreta depredadora que ens malgoverna volem anar mol més enllà d'aquesta simple batalleta per a la supervivència d'aquells que feren malbé el nostre Pacte de Progrés. Necessitam acabar amb la incompetència de la dreta i de la falsa esquerra, fer fora del govern de les Illes tots aquells entestats en la destrucció de Mallorca i de les Illes, tots aquells que, per activa i per passiva, no fan res per aturar l'especulació, la depredació constant de recursos i territori. I la crítica de l'esquerra alternativa va evidentment contra el PP i els seus satèl·lits, però també contra aquella esquerra de la moqueta que quan va governar no sa saber fer un autèntic Pla d'Ordenació Territorial que aturàs la destrucció del país. O, ara mateix, una esquerra oficial que pacta amb el PP la marginació del català en el nou estatut de les Illes, així com pacta amb el PP el flirteig amb el secessionisme lingüístic en el nou estatur valencià. Per a l'esquerra alternativa de les Illes el canvi que volem no solament és estètic, llevar aquells que no ens agraden en la gestió del règim, sinó, i sobretot, el que volem és un canvi de política.

Per això volem, i hem escrit nombrosos articles al respecte, que es comenci a bastir un bloc d'esquerra nacionalista com cal, un bloc allunyat del simple oportunisme electoralista, lluny del simple instint de supervivència dels polítics fracassats, com molt bé apunta Pep Juárez. Un bloc de l'esquerra alternativa on tenguin cabuda, des de la base i amb dret de decisió, tots aquells col·lectius socials que han estat i estan a l'avantguarda de les mobilitzacions socials contra l'especulació, en defensa del territori i els nostres minvats recursos naturals; un bloc de lluita (i també electoral) on l'autèntic protagonisme correspongui a l'avantguarda real de la nostra terra, els grups i plataformes que s'han manifestat contra la guerra i contra l'imperialisme, en defensa dels drets laborals dels treballadors, per la convivència i la integració igualitària dels immigrants; tots aquells col·lectius que són en primera línia de la lluita en defensa del català, cada vegada més marginat i minoritzat amb pactes com el de l'estatut de les Illes, signat per PP i PSOE.

Aquest és el bloc d'esquerra nacionalista que volem i pel qual lluitam activament des de fa molts d'anys, des del primer dia que començàem la lluita contra el feixisme en els anys seixanta del segle passat, quan teníem quinze anys i ja érem enmig del carrer sense por de la Brigada Social lluitant per aquest país lliure i solidari al qual hem donat els millors anys de la nostra vida i al qual donarem tot el que ens resta de la nostra existència. Un instrument d'intervenció política útil, vàlid i necessari per als sectors populars de la nostra societat, un bloc de lluita que ja existeix enmig del carrer, en el combat quotidià contra la dreta i els depredadors, contra el feixisme i l'imperialisme, un bloc que té poc a veure amb la trista història de nòmines, cotxes oficials, privilegis, moqueta de palau i altres misèries semblants.

Miquel López Crespí

Publicat enEl Mundo-El Día de Baleares (11-VII-06)

Llibres de l´escriptor Miquel López Crespí (Web Ixent)

Articles d´actualitat política de l´escriptor Miquel López Crespí

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb