Literatura catalana contemporània

Memòria de Mallorca i el monument feixista de sa Feixina

Turmeda | 23 Març, 2010 07:43 | facebook.com

Si es cert que l’Ajuntament de Palma coneix l’informe que avala la demolició del monòlit de Sa Feixina des de fa mesos, els seu silenci es converteix en una greu desconsideració envers de la societat mallorquina i indica una passivitat alarmant, una indefinició preocupant i una nul·la predisposició per complir el que ells mateixos prometien al seu programa electoral: la desaparició de la simbologia franquista de Palma. (Memòria de Mallorca)


Memòria de Mallorca i el monument feixista de sa Feixina


Des de fa mesos, Memòria de Mallorca insisteix que el monòlit dedicat al creuer Baleares incompleix la Llei de la Memòria històrica i representa perpetuar els valors de la violència i la repressió que caracteritzaren el franquisme, a la vegada que suposa un insult a la memòria de totes les víctimes (cada una d’elles i de les seves famílies) del règim dictatorial i assassí.

L’Ajuntament de Palma no ha contestat cap ni una de les peticions que li ha fet arribar la nostra Associació en nom dels més de tres-cents socis i de les més de cinquanta entitats que demanaven la demolició del monòlit. Tots els contactes per trobar una solució s’han limitat a una reunió amb la Regidora d’igualtat durant el mes d’octubre i a una resposta administrativa després de veure’ns obligats a interposar un recurs administratiu (és increïble haver d’arribar a interposar un recurs administratiu davant el silenci de Cort!). Des d’aleshores, dues respostes tècniques però cap contestació política. Ja es sap, no hi ha res més insultant i més desanimador que el silenci, perquè silenci equival a desconsideració.

Avui, hem pogut llegir a les pàgines d’un mitjà de comunicació que l’Ajuntament de Palma ja té l’informe que va encarregar per determinar el valor patrimonial i històric del monòlit de Sa Feixina i que aquest n’avala la demolició en compliment de la llei. Aquesta informació indica, a més, que la regidora de cultura coneix aquest informe des de fa mesos.

Així doncs, donant per bona la informació periodística, Memòria de Mallorca vol fer el següent comunicat:

1. Si es cert que l’Ajuntament de Palma coneix l’informe que avala la demolició del monòlit de Sa Feixina des de fa mesos, els seu silenci es converteix en una greu desconsideració envers de la societat mallorquina i indica una passivitat alarmant, una indefinició preocupant i una nul·la predisposició per complir el que ells mateixos prometien al seu programa electoral: la desaparició de la simbologia franquista de Palma.

2. És cert que l’Ajuntament de Palma va encarregar un informe a la UIB per determinar el grau de protecció i la història del monòlit de Sa Feixina, però també ho és que tenen l’informe que, gratuïtament i desinteressadament, els va fer Memòria de Mallorca en el qual es recollia la història del creuer de guerra, les seves activitats, la gènesi del monument i la base legal per demanar la seva demolició. Del nostre informe no en feren ni cas. a dir veritat, ni tan sols ens l’han contestat.

3. Memòria de Mallorca respecta la informació apareguda el dia d’avui, així com la resolució de l’informe, que avala les nostres tesis. A més, ens mostrem absolutament satisfets per les seves conclusions, sempre i quan no hi hagi cap canvi de darrera hora després de veure la publicació d’avui.

4. Memòria de Mallorca vol denunciar, una vegada més, el silenci polític de l’Ajuntament de Palma. Ens sentim menyspreats per aquesta institució i considerem una falta de respecte envers dels nostres socis i de totes les víctimes la desconsideració que patim per part d’una institució i dels seus representants polítics dels quals, no ho oblidem, la major part són militants del mateix partit que ho eren moltes de les víctimes que patiren la repressió precisament per aquesta militància. L’eliminació de la simbologia franquista equival a tenir una posició política envers de la repressió. NO volem, ni voldrem, que els responsable dels ciutadans, els nostres polítics, s’amaguin darrere dels informes tècnics per evitar pronunciar-se. Els dirigents d eles institucions són els polítics i també són els primers que han de donar exemple mitjançant les seves directrius. El franquisme i la repressió exigeixen una resposta política clara i contundent i això és el que demanam.

5. Memòria de Mallorca insisteix a l’Ajuntament de Palma, a la seva Batlessa i a la Regidora de cultura que no facin més voltes ni deixin passar més el temps i compleixin la Llei d’una vegada per totes.

Palma, 22 de gener de 2010.


Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb